Fjällvandring och hotellvistelse

Att vandra i fjällen är en av de bästa formerna av friluftsliv. Man kan anpassa vandringen helt och hållet efter sina egna förutsättningar. Man kan t.ex. vandra med lätt packning, och övernatta på hotell.

Många orter i de svenska fjällen lever på turismen, inte bara under skidsäsongen utan året runt. Att vandra i fjällen är en mycket populär form av friluftsliv, och den tycks bara bli mer populär i takt med att våra vardagsliv blir mer och mer digitala. Då behöver vi en digital detox i vildmarken.Fjällvandrare utan packning

Så värst vild behöver dock inte en vistelse i fjällen vara. Har du en motsträvig partner, eller dito barn, som är svåra att locka ut i naturen? Eller kanske har du problem med ryggen eller någon annan del av kroppen, vilket gör att du inte vill vandra med tung packning och sova i tält eller fjällstuga? I båda fallen finns det en lösning. Det finns goda möjligheter att vandra i fjällen, och övernatta på hotell. Bäst är att välja ett hotell som bas, och göra dagsturer där man återkommer till hotellet varje kväll. Då kan man äta middag i hotellets restaurang varje kväll, och stärka sig på frukostbuffén på morgonen innan man ger sig ut på fjället igen.

Var ska man då bo? Det beror naturligtvis delvis på budget, eftersom olika hotell är olika dyra. I Åre finns det, föga förvånande, många hotell att välja på. Man kan också spara pengar på att välja hotell där man kan få med sig ett smörgåspaket från frukostbuffén. Ett sådant hotell ligger i Saxnäs i Vilhelmina kommun, och drivs av Svenska turistföreningen. Där kan man också få förslag på lämpliga dagsvandringar. Vill man bo billigare finns det också ett vandrarhem, som drivs parallellt med hotellet. Man har med andra ord goda möjligheter att anpassa sin fjällsemester efter sin budget.